2009. október 17., szombat

Teleltetés

Itt a fagy, G. elkezdte elhordani a növényeket teleltetni az üvegházba. Ilyenkor nagyon tudok örülni, hogy ott dolgozik. Muskátlitömegek és a Rhododendron már átköltöztetés alatt vannak, de a citromfácskát nem engedtem. Mindig akkor a legszebb, mikor Génél van, és csak hírből hallom, hogy tele van citrommal meg virággal...Bezzeg nyáron, csak úgy van. Talán majd idén, az előtérben tíz fok körül fog telelni, remélem mutat nekem is valamit :) A citrom kényes ugyebár. Na ezek után kaptam névnapomra Anyutól (azért köszi Anyu, imádom) egy Gardeniát. Gyönyörű, sötétzöld levelek, fehér telt, hihetetlen jó illatú virágok, az egész ház illatozik tőlük. Azóta van egy új neve is: Miss Histerica
Érdemes megnézni mit szeret, és miért csoda, hogy még él. Én ugyanis kiraktam a teraszra félárnyékba, (kertészektől előre is bocsi) CSAPVÍZZEL és esővízzel (ha volt) öntöztem, semmi tápoldatot nem kapott, és élt és virult. Virágokat nem gyakran hozott, ha voltak is bimbói eldobálta őket, max 2-3 virága volt, de így is szép volt. Na most néztem, mit igényel télre:

"A gardéniát nálunk szobanövényként árusítják. Rendkívül igényes, szobai körülmények között is megköveteli az eredeti élőhelyének meleg nappalait és hűvös éjszakáit, valamint a kiegyenlített nedvességet, és közepes párás levegőt.
A gardénia a szobai azáleához hasonlóan a savanyú talajt kedveli. A cserépföld jó vízáteresztő, ugyanakkor jó víztartó képességű legyen. Az átültetéshez 1 : 2 arányban perlittel dúsított savanyú tőzeget (1 rész perlit, 2 rész tőzeg) válasszunk. A talaj savanyú kémhatásának megtartása érdekében kizárólag lágy (forralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött, illetve desztillált) vízzel öntözzük a növényt. A gardénia állandó nedvesen tartást igényel, ám a pangó vizet nem kedveli. Cserépföldjét felülről öntözzük, és soha ne hagyjuk kiszáradni. A növény közepesen párás levegőjű lakásban fejlődik és virágzik a legszebben. A páratartalom növelése érdekében - különösen a fűtési idényben naponta permetezzük a lombját lágy vízzel. Lehetőleg agyagcserépbe ültessük. A kavicsot is rendszeresen nedvesítsük, ami a növény környezetében kedvezően párás mikroklímát tart.

A gardéniát az öntözésen kívül havonta egy alkalommal tápoldatozni is kell, kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények számára kifejlesztett, rhododenrdon-tápoldattal. A tápanyaghiányt a növény levélsárgulással jelzi. Ez nem tévesztendő össze a klorózissal, amikor a levéllemez sárgul, de az erek zöldek maradnak. Ilyen esetben egy hónapon át heti két alkalommal vas-szulfátot, vagy vas-kelátot adjunk a növénynek.

A gardénia nappal 21-24, éjszaka 15-18 fokos hőmérsékletet igényel. A növény a hirtelen hőmérsékletváltozásra és a huzatra bimbóelrúgással, levélhullással válaszol. Télen sok fényt kíván, ezért déli fekvésű ablakpárkányon tartsuk. Nyáron a tűző nap megperzseli a leveleket, és gyors kiszárdásra készteti a növényt. Nyáron a gardéniát a szabadban is tarthatjuk. Félárnyékos helyet válasszunk a számára, ahol a nagyobb növények megóvják a délutáni forró napsütéstől. Cserepestől ássuk el a talajba, és a tövét érett istállótrágyával, vagy komposzttal fedjük. A rendszeres öntözésről ilyenkor se feledkezzünk meg. Amennyiben a növény szépen fejlődik és virágzik, nem kell tápoldatozni.

A gardénia meglehetősen emberpróbáló növény. Ha sikerül életben és virágzásban tartanunk, akkor 2-3 évente, kora tavasszal ültessük át, a korábbihoz hasonlóan savanyú közegbe. Novembertől márciusig félfás dugványozással szaporíthatjuk."

Szerintetek meddig húzza? Behoztam a lakásba, hogy meglegyen a nappali hőigénye, aztán esténként kirakom az előtérbe. Amíg bírom, és eszembe jut. Drukkoljatok, hogy túlélje ezt a szezont is:) És én még azt hittem, a citrom de kééényes.

2 megjegyzés:

  1. No comment... :D ki ért itt így a növényekhez? Nekem is adhatna pár jó tanácsot! ;)

    VálaszTörlés
  2. Én nem, úgy szerzem be az infot a netről:) Írd meg mi érdekel, hátha:)) (Amúgy még megvan a két bimbó, kiváncsi vagyok, ki is nyílnak-e..)

    VálaszTörlés