2009. október 17., szombat

Gé Jolie

Kaptam Anyutól egy fotót, biztos ő csinálta KisGéről. Nekem az alábbi csajszi ugrott be róla. Van valami benne??
Ő Gé.


És itt a másik lányzó:











Teleltetés

Itt a fagy, G. elkezdte elhordani a növényeket teleltetni az üvegházba. Ilyenkor nagyon tudok örülni, hogy ott dolgozik. Muskátlitömegek és a Rhododendron már átköltöztetés alatt vannak, de a citromfácskát nem engedtem. Mindig akkor a legszebb, mikor Génél van, és csak hírből hallom, hogy tele van citrommal meg virággal...Bezzeg nyáron, csak úgy van. Talán majd idén, az előtérben tíz fok körül fog telelni, remélem mutat nekem is valamit :) A citrom kényes ugyebár. Na ezek után kaptam névnapomra Anyutól (azért köszi Anyu, imádom) egy Gardeniát. Gyönyörű, sötétzöld levelek, fehér telt, hihetetlen jó illatú virágok, az egész ház illatozik tőlük. Azóta van egy új neve is: Miss Histerica
Érdemes megnézni mit szeret, és miért csoda, hogy még él. Én ugyanis kiraktam a teraszra félárnyékba, (kertészektől előre is bocsi) CSAPVÍZZEL és esővízzel (ha volt) öntöztem, semmi tápoldatot nem kapott, és élt és virult. Virágokat nem gyakran hozott, ha voltak is bimbói eldobálta őket, max 2-3 virága volt, de így is szép volt. Na most néztem, mit igényel télre:

"A gardéniát nálunk szobanövényként árusítják. Rendkívül igényes, szobai körülmények között is megköveteli az eredeti élőhelyének meleg nappalait és hűvös éjszakáit, valamint a kiegyenlített nedvességet, és közepes párás levegőt.
A gardénia a szobai azáleához hasonlóan a savanyú talajt kedveli. A cserépföld jó vízáteresztő, ugyanakkor jó víztartó képességű legyen. Az átültetéshez 1 : 2 arányban perlittel dúsított savanyú tőzeget (1 rész perlit, 2 rész tőzeg) válasszunk. A talaj savanyú kémhatásának megtartása érdekében kizárólag lágy (forralt, majd szobahőmérsékletűre hűtött, illetve desztillált) vízzel öntözzük a növényt. A gardénia állandó nedvesen tartást igényel, ám a pangó vizet nem kedveli. Cserépföldjét felülről öntözzük, és soha ne hagyjuk kiszáradni. A növény közepesen párás levegőjű lakásban fejlődik és virágzik a legszebben. A páratartalom növelése érdekében - különösen a fűtési idényben naponta permetezzük a lombját lágy vízzel. Lehetőleg agyagcserépbe ültessük. A kavicsot is rendszeresen nedvesítsük, ami a növény környezetében kedvezően párás mikroklímát tart.

A gardéniát az öntözésen kívül havonta egy alkalommal tápoldatozni is kell, kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények számára kifejlesztett, rhododenrdon-tápoldattal. A tápanyaghiányt a növény levélsárgulással jelzi. Ez nem tévesztendő össze a klorózissal, amikor a levéllemez sárgul, de az erek zöldek maradnak. Ilyen esetben egy hónapon át heti két alkalommal vas-szulfátot, vagy vas-kelátot adjunk a növénynek.

A gardénia nappal 21-24, éjszaka 15-18 fokos hőmérsékletet igényel. A növény a hirtelen hőmérsékletváltozásra és a huzatra bimbóelrúgással, levélhullással válaszol. Télen sok fényt kíván, ezért déli fekvésű ablakpárkányon tartsuk. Nyáron a tűző nap megperzseli a leveleket, és gyors kiszárdásra készteti a növényt. Nyáron a gardéniát a szabadban is tarthatjuk. Félárnyékos helyet válasszunk a számára, ahol a nagyobb növények megóvják a délutáni forró napsütéstől. Cserepestől ássuk el a talajba, és a tövét érett istállótrágyával, vagy komposzttal fedjük. A rendszeres öntözésről ilyenkor se feledkezzünk meg. Amennyiben a növény szépen fejlődik és virágzik, nem kell tápoldatozni.

A gardénia meglehetősen emberpróbáló növény. Ha sikerül életben és virágzásban tartanunk, akkor 2-3 évente, kora tavasszal ültessük át, a korábbihoz hasonlóan savanyú közegbe. Novembertől márciusig félfás dugványozással szaporíthatjuk."

Szerintetek meddig húzza? Behoztam a lakásba, hogy meglegyen a nappali hőigénye, aztán esténként kirakom az előtérbe. Amíg bírom, és eszembe jut. Drukkoljatok, hogy túlélje ezt a szezont is:) És én még azt hittem, a citrom de kééényes.

2009. október 16., péntek

Szia Moncsi)

NOSZTALGIA
Üdv az olvasók táborában:) Cuppp:)

Félreértés

Bo ismét itthon, éjjel kétszer ordítva ébredt, nem kap levegőt, orra tele, vagy csak dugult. Ebből a szempontból lényegtelen, akkor is felkel az egész család és próbál tenni valamit. Illetve Gé csak szimplán üvölt, mert aludna. Bo tegnap este megkapta az ő kis alkati szerét, mert kezdem hinni, hogy a homeopátia fog rajta segíteni. Voltunk is dokinéninél, aki egy óra kikérdezés, megfigyelés után kimondta a végszót: Nux Vomica az ő alkati szere. Brr...Nem tudom, nekem a hányás jut eszembe erről..Utánanéztem, nem csoda: Nux Vomica: hánytatódió. DE MINEK AZ ÉN LÁNYOM ORRDUGULÁSÁRA MEG KAKIVISSZATARTÁSÁRA HÁNYTATÓDIÓ?? Ismét azon kaptam magam, hogy bújom a netet, és pár óra múlva képzett homeopatának éreztem magam. A hánytatódió nem hánytat. Eddig ok. Viszont Bora ráillik a hozzárendelt tünetek meg miegymás 90%a. Rendben, elfogadtam, tegnap meg is kapta az első adagját. Ezek után éjjel hiszti meg minden volt. Most vagy beletrafáltunk a szerbe, és ugye az elején minden bajt felerősít, vagy szimplán ismét ovináthás a ded. Kiderül, addig is kap egy náthaellenes bogyót is, mert ez már kezd unalmassá válni. Nem hiszem, hogy minden bajra homeopátia vagy más, alternatív gyógymód a megoldás, de tény, hogy hagyományos módon Bot nem lehet helyrerakni, már hónapok óta (több) ki se dugul az orra. Nem folyton a Fenistil csepp meg az orrcsepp kell neki, hanem az, hogy ne legyen fogékony minden bacira meg vírusra. Azért allergológiára még elmegyünk, mondják meg, mit nem bír. Én spec. az orrdugulását.

Félreértés a következő: Bo tegnap egész este valami házikó tetejére mászott, aztán rohant a büntibe a "folyosóra". Na mondom, ez megér egy telefont az óvónéninek. Kiderült, hogy Bo nem házikóra, hanem ágyikóra mászott fel. De nem egyre, hanem arra a két méteres kupacra, amikor még egymáson van a sok ágy. Na és ott a tetején ugrált. Óvónéni leszedte, és kiültette a folyosóra büntibe, közben magyarázott neki, hogy ezt miért nem szabad. Ez tuti így is volt, mert Bo folyamatosan mondja, hogy "beütöd a fejed, meg a kezed, meg a lábad, és fájni fog!". Mondtam, hogy rendben, így már értem, most épp emészti a dolgokat, többet nem fog felmászni. Óvónéni remélte is, mert egymás után kétszer megcsinálta, bünti ide vagy oda.

2009. október 15., csütörtök

Bünti

Brutál ez a hideg. Reggel Bot leadtam oviba és a fogász előtt még volt két órám, beugrottam a Skálába. Gyerekrucik 25%al le voltak árazva. Szuper, akkor nézek valami vízlepergetős nacit. Sehol nem volt persze, az eladónő meg kedvesen mesélte, hogy ők őszre rendeltek, nem gondolták, hogy idén ez a szezon elmarad.. Megyek valami sportboltba overallért azt hiszem. Fogamat megnézték, röntgen nem mutatott ki semmit, a dokinő szerint is az lehet, hogy éjjel szorítom a fogam, és ettől érzékeny. Azért felírt Cataflamot, ha mégis Angliában jönne rám a fogfájás, de nem hiszem. Ott tuti nem megyek fogászhoz, mert egy vagyon.
G. hozta haza Bot, tehát szokás szerint semmi infom nem volt a mai ovinapról. Bo-ból kiszedni meg valamit egy művészet. Azért ma megpróbáltam. A következő eredménnyel:
"Felmásztál a házikó tetejére??" kérdi Bo. Ezek szerint felmászott valami ház tetejére. Nem emlékszem házikóra az oviban. Bent nincs, szerintem az udvaron , de ott meg valami csúszda van, lehet, hogy közben beszereztek egyet az oviba. Mindenesetre miután eljátszotta, hogy oviba megy, ebédel szépen, kezet mos, játszik, előjött a téma ismét. "Bo, nem szabad felmászni a ház tetejére, mert megütöd magad!" "Menj ki a folyosóra! Ne menj el onnan, ülj ott!"
ÓÓÓ, tehát büntiben is volt:)) Odaült a szemetes tetejére, kezét a térdére, és "ühü-ühü" hangokat adva szomorkodott. Aztán én mondtam, hogy most már bejöhet a csoportszobába. Felvidult az arca, és odaszaladt, odabújt, és szenvedő hangon mondta, hogy "máskor ne mássz fel a házikó tetejére, mert megütöd magad!"
Így végül kiderült a mai fő történés. Büntiben ült a folyosón, mert rosszalkodott. Ja igen, és Virág is állítólag. Ezt itthon eljátszotta, kb. tízszer. Emészti:) Édesem:)))

2009. október 12., hétfő

Egy szatyornyi gyerek


By the way

Etalonnaciról beugrott valami: lehet, hogy a csajokra jó lesz, de hogy az apjuk nem hagyja őket ebben riszálni az is tuti :D (már most itthon figyel a vadászpuska a leendő szerencsétlen udvarlójelöltek szelektálására ;)))

Na itt voltam olyan dagadt :D


Garage

Juhéé, túl vagyunk a garázstakarításon! Éppen az utolsó szép napon álltunk neki, reggel nyolctól délután négyig nyomtuk legalább. Eredmény: átlátható, a régi verzióhoz képest üresnek tűnő garázs, ahol még teregetni is tudok, annyi a hely, és kb. öt nagy doboznyi szemét. A nem használt ruhákat zacskóztam, és ment a Vöröskeresztnek. Kivéve persze az etalonnadrágomat (erre visszatérek még), és a "jó lesz még a lányaimnak, sosem megy ki a divatból" témájú kinőtt ruháimat. (El tudom képzelni, mit fognak hozzájuk szólni tizenöt-húsz év múlva, ha megmutatom nekik..Már ha még nem ették meg az egerek, vagy az idő..)
Szóval etalonnadrág: 17 évesen családdal Spanyolországban nyaraltunk. Kis fekete sortban nyomultam, ami tuti nagyon gáz volt, mert a pasik folyton megnéztek. Hatalmas fenekemet nézték ez tuti, legalábbis biztos voltam benne, és irtó szarul éreztem magam, húzogattam a kis sort nem létező szárát..Minek kell nekem ilyet felvenni, ha dagadt vagyok??? Namármost: Ennek a sortnak kb. 50 centi volt a derékbősége, csípő max 80. Ebben voltam "DAGADT" anno. Kb. akkor az egész, hogy lassan jó lesz Bora...Ennyit az etalonnaciról, egy ideig bíztam benne, hogy belefogyok, aztán feladtam, majd a lányok...De jó, hogy lányaim vannak, így még van remény:DDDDDDDDD